16/04/2024

Золочів Вечірній

Всі новини Золочівщини

Першопрохід каяком річкою Західний Буг

Насолоджуватися природою в карантин через коронавірус не просто можна, а необхідно! А якщо це ще й сприяє популяризації активного відпочинку, розвитку туризму – тим паче!

Саме так зробив Михайло Петелицький, власник kayakcenter.kyiv.ua. Чоловік поділився у соціальній мережі https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216003653078869&id=1674550005 своїм досвідом сплаву річкою Західний Буг. Детальніше про враження читайте:

“Сьогодні НАРЕШТІ зробив те, що хотів і планував не один рік – першопрохід каяком по річці Західний Буг від с. Руда Колтівська до с. Білий Камінь.Річка, очікувано, “дика”, абсолютно неходжена з численними завалами і навіть величезною бобровою греблею, яка повністю перекриває Західний Буг в його верхній частині і утворює своєрідне маленьке водосховище на сотні метрів.Якщо коротко то висновки наступні: – річка в цій частині (з деякими застереженнями) цілком придатна і цікава для сплавів вихідного дня.- до точок старту і фінішу легко доїхати на авто нормальними асфальтовими дорогами.- загальна пройдена відстань – близько 15км. Час старту – 9:15, час фінішу – 14:35- відрізок річки пройдено на короткому кроссовер-каяку, спеціально придуманому для таких річок – Dagger Axis-10.5 (320cm).- річка потребує ЗНАЧНИХ робіт з розчищення завалів, щоб можна було безпечно сплавлятися на ширшому спектрі плавзасобів (каяки-двійки, міні-рафти, надувні кількамісні каяки, каркасі байдарки).

Через наявність кількох мостів з бетонними опорами, між якими дуже мала відстань не надто придатні для проходження Бугом будуть катамарани та великі рафти. – на даний момент, через велику кількість завалів і дерев які низько нависають над річкою я б не радив ходити в час весняного паводку, або після сильних дощів, коли вода підіймається ще на 40-50-70см і швидкість течії значно зростає, а разом з цим зростає ризик що на черговому завалі вас може притиснути до поваленого дерева.

По середній воді цілком нормально, більшість завалів можна пройти попід низом.- глибина річки достатня для комфортного веслування, веслувати досить комфортно, весло рідко чіпляє дно. Глибина глибшої частини русла річки на перших кількох км. від села Руда Колтівська переважно 50-60см, далі глибина збільшується, місцями до 2м і більше. Від села Сасів глибина дещо збільшується переважно до ~1м. і зберігається такою ж на переважній більшості відрізку до Білого Каменя. Після села Сасів і до Білого Каменя є чимало перекатів і маленьких порогів, але сповна насолодитися ними не дають ті ж таки завали, які місцями просто нависають над порогом і роблять його непрохідним.- перед селом Білий Камінь є непрохідна гребля, яка відсікає частину потоку “на нужди сєльського хозяйства” ще з радянських часів і створює непрохідний бар’єр для будь-яких видів риб чи іншої іхтіофауни. Через цей забір води перед селом річка трохи міліє і сповільнюється. (Цікаво чи цю воду місцеве населення використовує для побутових потреб, чи всі давно сидять на свердловинах) – риби в річці не видно, зовсім.- поспостерігати за довколишніми краєвидами не вдасться, адже річка тече в руслі на глибині ~2-4м. Тому увесь час ви будете насолоджуватися лише річкою і крутими берегами, які до слова є переважно рукотворними. Ці масштабні роботи з випрямлення русла Західного Бугу провели ще в 70-80х роках (чим, по-суті, знищили багатющу екосистему річки, в якій колись водилися такі види риб як лин і навіть вугор європейський).- якщо забажаєте хардкору – їдьте сміливо на точку старту в с. Руда Колтівська, але якщо ви не готові до “сплаву з перешкодами” тоді варто стартувати від мосту перед с. Сасів (хоча і тут є 3-4 місця, де доведеться вийти з каяка щоб обійти перешкоди).- якщо ви мандруєте з Києва до Карпат, то ви легко можете доїхати до місця старту в с. Сасів повернувши з траси Київ-Чоп в бік Підгорецького замку і далі в напрямку м. Золочів.P.S. Сподіваюся, що моя розвідка надихне інших каякерів пройтися цим маршрутом і попутно розчистити декілька завалів.”

ZV.IN.UA | BR1ZE © Est. 2019 | Newsphere by AF themes.